Francia hagymaleves
Elkészítési idő:30 perc
Adagok száma:4
Nehézség:közepes

Emlékszem, gyerekkoromban mennyire imádtam (és túlgondoltam) a francia hagymalevest, mikor egy-egy alkalommal étteremben hozzájutottam. Pedig valójában viszonylag egyszerű és gyors kaja, nagyon könnyű otthon is összerakni, mégis, valahogy sosem szerepelt a vasárnapi menüsoron. Nem is az a baja, hogy nehéz, inkább csak szívás. A rengeteg hagyma miatt. De higgyétek el, megéri az érte hullajtott könnyeket!

Hozzávalók a francia hagymaleveshez:

  • 6 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 dl alaplé
  • 1 dl fehérbor (“gondolom formán”)
  • 1-2 dl víz
  • kakukkfű
  • szerecsendió (késhegynyi)
  • só, bors
  • olívaolaj, vaj
  • 1 ek zabpehely (vagy bármilyen) liszt
  • parmezán vagy bármilyen reszelt sajt a tálaláshoz, minél több, annál jobb
  • pirítós vagy kruton
Francia hagymaleves hozzávalói
Hanyag eleganciával elhelyezett hozzávalók.

A francia hagymaleves elkészítése

Akkor essünk túl a recept legnehézkesebb részén! A 6 fej hagymát meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát is felaprítjuk.

Ha ezzel megvagyunk, a hagymakarikák mehetnek a fazékba az olaj és vaj keverékére fonnyadni, közepesen magas hőfokon. Kb 10 percig így hagyjuk őket, közben persze gyakran átforgatjuk. Én már itt beleadagoltam a fűszereket. Só, bors, kakukkfű, egy csipetnyi szerecsendió, de ha bevállalós vagy 2 babérlevelet is beledobhatsz. Én most kifelejtettem… Minden mehet “gondolom formán”, később még lehet (és kell is!) kóstolgatni, ízesíteni.

Ha szépen összeestek a hagymák, beleborítjuk az alaplevet. Általában még ennél is nagyobb mennyiséget javasolnak beleönteni (1 liter!), de szerintem képtelenség több liter alaplevet tárolni otthon a mélyhűtőben. Hát még elkészíteni! (Ha mégis nekiállnál, itt találsz hozzá egy kis segítséget.) Viszont szerencsére már erre is létezik megoldás! Az Alaplé Bár elhozta nekünk a házhozszállítós (Netpincéren és Wolton is elérhető) vagy helyben fogyasztható, natúr, és ízesített alapleveit, leveseit! Lassan megcsappan itthon a készlet, szerintem ki fogom próbálni.

És most jön a képbe a fehérbor! Ezt is beleöntjük, ha új üveget bontunk, előtte nem árt egy gyors minőségellenőrzés… De viccet félretéve, én olyan bort az ételbe sem szívesen öntök, ami önmagában egy ihatatlan borzalom, egy alsó polcos “zavarodni” vagy “cabernet savanyú”. Azért valami csak megmarad az ízéből, ne rontsuk már el a kaját, ha annyit dolgoztunk vele. De nyilván nem a 10 éves “Châteauneuf-du-Pape” megy majd a pöribe… (Kivéve, ha nem vagyok tudatában az árnak és a minőségnek, no de ez egy másik történet.)

A liszttel sűrítés opcionális, nyugodtan elhagyható. Én 1 kanál zabpehelylisztet azért elhabartam egy kis forró levesben. Itt már nagyjából meg is volnánk, kb 10 percet még főzzük a hagymalevest, közben állítsuk be az ízeket és a kívánt sűrűséget fűszerekkel és vízzel. És borral.

A francia hagymaleves tálalása

Francia hagymaleves

Tálalás előtt elkészítem a pirítóst vagy krutont. A legszofisztikáltabb módszer a reszelt sajttal megpakolt baguette szeletek sütőben (és magas hőfokon) való megpirítása. Ennél egyszerűbb verzió a kenyérpirító használata és a reszelt sajt/parmezán forgács levesre szórása. Vagy az instant megoldás, a bolti kruton, vagy levesgyöngy előkapása a szekrényből. Én most a sajtos baguettekre szavaztam, aminek receptjét itt találod.

Jó étvágyat kívánok!

Borral készítve, borral fogyasztva

A francia hagymaleves recepthez száraz fehérbor dukált, így elővettem a hűtőből a megmaradt tokaji Patricius Sárgamuskotályt. (Az 1 nap 1 bor fogyasztást azért még nem értük el…) Remekül passzolt a sűrű, telt ízű hagymaleveshez is, ez a bor minden étel mellett megállja a helyét.

Őszintén szólva, ez a szőlőfajta nem tartozik a kedvenceim közé, talán túlzottam is az édes tokaji borokra asszociálok róla. De kellemesen csalódtam, mert a gyümölcsös ízvilág nem tolakodó benne, egyensúlyban van az ásványossággal. Nem állítottak valótlant a címkén, valóban egy viszonylag könnyed bor, viszont van karaktere is, ami kiemeli az átlagos (és felejthető) társai közül.

Bor:Patricius Tokaji Sárgamuskotály (2019)
Ízvilág:Gyümölcsös-ásványos
Ítélet:***** Ajánlom és újra venném!

CategoriesFehérbor Leves

Leave a Reply

Your email address will not be published.