Fokhagymás garnéla sajtos pirítóssal

Gokhagymás garnélarák
Elkészítési idő:40 perc
Adagok száma:2
Nehézség:könnyű

Gyorskaja, amit bármikor ennék! Nyilván az ára miatt eseményszámba megy nálunk, és nem rákokkal van tele a fagyasztó, de 2 ezerből kijött 2 adag, és a pirítóssal több meló volt, mint a garnélával. Degeszre evésről nem beszélünk ennél a mennyiségnél, épp ezért készítettem hozzá “tömőanyagnak” egy francia hagymalevest is. Ráadásul mindkettőhöz tökéletesen passzol a fokhagymás, sajtos pirítós, így 2 legyet ütöttem 1 csapásra…

Hozzávalók a fokhagymás garnélarákhoz:

  • kb 300 g garnéla (fagyasztott, hámozott)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 csokor petrezselyem (fagyasztott is tökéletes)
  • olívaolaj, vaj
  • só, bors
  • egy kevés őrölt chili (opcionális)

Hozzávalók a sajtos pirítóshoz:

  • 1 baguette vagy ciabata (vagy bármilyen kifli)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • reszelt sajt

A fokhagymás garnéla elkészítése

A képen látható fagyasztott “party garnéla” tálból készítettem, és noha adtak hozzá mártogatóst is (nekem annyira nem jött be), én inkább elkészítettem a saját, fokhagymás szószomat.

Vajat és olajat hevítettem serpenyőben, rádobáltam a rákocskákat még fagyott állapotukban, 1 óriás gerezd zúzott fokhagymát, egy csokor aprított petrezselymet, egy deci fehérbort, a fűszereket (só bors, chili), és max 10 percig sütögettem őket. Néha összetúrtam, de igazából ennyi. Ennél az ételnél pont az a lényeg, hogy nem érdemes túlzásba vinni a hőkezelést, mert összeugranak a garnélák és a végén rendelhetünk pizzát ebédre…

Ha nincs kedved a baguettel bajlódni, főzhetsz hozzá egy spagettit és a végén forgasd össze, hintsd meg reszelt parmezámmal és kész a villámgyors rákos tészta! Ha pirítóssal mártogatnád, akkor olvass tovább!

A sajtos pirítós elkészítése

A sajtos pirítóshoz a pékárut felszeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk a szeleteket. Készítünk egy fokhagymás olajat (olívaolajba zúzott vagy aprított fokhagymát teszünk), amivel megkenegetjük mindegyik tetejét. Utána mehetnek rájuk a sajtkupacok. Én cheddart használtam, de trappista is tökéletes. Betoljuk a 220 fokra felmelegített sütőbe (légkeveréses), úgy 10-15 percre, amíg szép pirosak nem lesznek.

A fokhagymás garnéla tálalása

A garnélákat mély tálkákba szedjük, és természetesen ráöntjük a fokhagymás szaftot is. Mehetnek mellé a ropogósra sült sajtos pirítósok, és indulhat a tunkolás! Ízlés szerint fogyasszunk mellé 1 pohárral a főzéshez megbontott, könnyű fehérborból.

Jó étvágyat mindenkinek!

Ma “Gyöngyi” segített a főzésben

Pontosabban Kiss Attila pincészetének “Gyöngyi” nevű gyöngyözőbora, egy 2020-as rizlingszilváni. Ezzel a fajtával sem kerültem eddig túl gyakran kapcsolatba, de úgy álltam hozzá, hogy 1 életem, 1 halálom, ezt a bort most kipróbálom.

Igazából az ár és a design vitt rá, hogy leemeljem a polcról, tetszett a letisztultsága és egyből megragadott az üde kék színe. Nem bántam meg. Már az első korty elrepített a nyárba, mintha egy fürt szőlőbe haraptam volna bele! Semmi zavaró utóíz, vagy túlzott savtartalom. Nem egy bonyolult bor, de aki szereti a tiszta, gyümölcsös jegyeket, egy minimális pezsgéssel, annak szívből ajánlom. Valószínűleg nyáron még népszerűbb lesz, fröccsben is nagyon el tudom képzelni, s ha nem lenne benne alkohol, szerintem még a gyerekek is eliszogatnák szőlőlé helyett… Újravevős lesz.

Göngyi habzóbor
Bor: Kiss Attila – GYÖNGYI
fehér, gyöngyözőbor (2020)
Ízvilág: Friss, gyümölcsös
Ítélet: ***** Ajánlom és újra venném!