Tejszínes gombaszósz

Gombaszósz tálalva
Elkészítési idő:30 perc
Adagok száma:
Nehézség:könnyű

Elkészült a hús, de kissé száraz lett és fel kéne javítani? Esetleg van egy unalmas csirkemelletek és szeretnétek feldobni egy különleges szósszal? Vagy ti is steaket terveztek készíteni és a mártáson töritek a fejeteket? Akkor itt a megmentő, a tejszínes, boros gombaszósz! Rendkívül hálás fogás, nem nagyon kell méricskélni a hozzávalókat, pofonegyszerű és a végeredmény valami isteni!

Hozzávalók a tejszínes gombaszószhoz:

  • hagyma/póréhagyma/újhagyma
  • gomba
  • tejszín
  • olaj/vaj
  • fehérbor
  • citromlé (opcionális)
  • só, bors

Na itt aztán tényleg minden gondolom formán történik, nem igazán tudok mennyiségeket írni. Szóval csak úgy érzésre és sok-sok kóstolgatással készítsétek ti is. És a bort ne spóroljátok ki! De azért maradjon a szakácsba is…

Gombaszósz hozzávalói

A gombaszósz elkészítése

A hagymát felkarikázzuk/kockázzuk és egy kis olajon megpirítjuk.

A gombát felszeleteljük. Nekem elég rusztikusra sikerült, talán kisebbre is vághattam volna őket, bár ez az ízélményen nem nagyon változtatott. (Legfeljebb a főzési időn…) Én szárított (shiitake) gombával dolgoztam, amit természetesen pár órával a mártás elkészítése előtt be kellett áztatni. Érdemes valamilyen illatos gombát is belecsempészni a szószba, nagyon sokat dob rajta.

Kis pirítás után felöntjük a gombákat valamilyen finom fehérborral. Én kb 2 decit öntögettem a 400-500 gramm gombához, de mehet hozzá kis víz vagy alaplé is, ahogy sikerül. Akár a szárított gomba áztató-levéből is tehetünk bele, sokkal ízesebb lesz tőle a mártásunk.

Gombaszósz készítése borral

Ha kezdenek készre főni a gombáink, megborítjuk pár deci tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, igény szerint ízesíthetjük még egy kis citromlével. (És ha nincs otthon borunk, azt is ki tudjuk váltani a citrommal.)

Összeforraljuk, és ha túl hígnak érezzük, szitálhatunk bele egy pici (zabpehely) lisztet sűrítőnek. A végén még megkóstoljuk, ízesíthetjük, lehet próbálkozni plusz fűszerekkel is (tárkony, petrezselyem, mustár…), de nekem nem kívánkozott most hozzá más.

A végén még beledobtam egy kis vajat, hogy még selymesebb legyen a gombaszószom.

Steak gombaszósszal

A gombamártás az ünnepi menühöz készült a steak mellé, aminek a receptjét itt találjátok. Kiváló párosítás, mindenképp próbáljátok ki! Ehhez a fogáshoz természetesen vörösbort szervíroztam, a gombaszószba viszont maradék fehérborokat öntöttem (jó, azért mindent én sem tudok meginni), ebből következik az egyik bor elemzése.

Jó étvágyat kívánok!

Tokaji Amethyst 2019

Azt előrebocsátanám, hogy inkább a száraz borokhoz vonzódom. Így kifejezetten merész húzás volt egy félszáraz bort leemelni a polcról, de gondoltam belefér, max elfőzöm. Nos, a kóstolás meglepő volt, több szempontból is. De előbb nézzük, mivel vettek rá a vásárlásra (a hihetetlenül alacsony ár mellett):

Az ígéret: “Illatában egy hatalmas, friss tavaszi virágcsokrot, lédús érett gyümölcsöket, barackot és körtét idéz a bor, és ezt az elegáns és buja kombinációt az ízeiben is élvezhetjük. Egy kevés természetes, maradék cukor kerekíti, és teszi igazán harmonikussá. Kellemesen behűtve a legélvezetesebb.”

Első meglepő fordulat: ez a bor nem félszáraz. Nagy jóindulattal is inkább félédes, bár nem álltam neki a maradék cukrokat számolgatni és analizálni, de érzésre meglehetősen édes. Ez alap esetben el tudta volna venni a kedvem a fogyasztástól. Szerencsére volt a közelben egy halom sütemény, így desszertborrá avanzsált a kis Tokaji Amethystünk.

Második meglepetés: desszertbornak kiváló! Illatában és ízében is mangós, kicsit kesernyés lecsengéssel, kiegyensúlyozott savakkal. Mintha egy selymes, trópusi ízesítésű koktélt szürcsölgetnék, már csak a nyár és a napsütés hiányzik hozzá. És a tenger, és a pálmafák… De ha megisszuk az egészet, lehet, hogy ez is megoldódik 😀

Az ítélet: ha (fél)édes bort szeretnénk, mindenképp érdemes megkóstolni! Azért kap 4*-ot, mert nem ez volt az ígéret, viszont ár-érték arányban teljesen korrekt és alapvetően egy nagyon ízletes, gyümölcsös bor. Semmi különös, de csúszik, tehát jó.

Bor: Grand Tokaj – Tokaji Amethyst
Tokaji Hárslevelű (2019) 13% V/V
fészáraz-félédes fehérbor
Ízvilág: Krémes, trópusi gyümölcsös
Ítélet: **** Kiváló minőségű, harmonikus ízű bor

Comments are closed.