Ajváros rakott káposzta

Rakott kel tálalása
Elkészítési idő:2 óra
Adagok:6
Nehézség:könnyű
Sütés:180-200 fok

Az olasz kaják mellett a rakottak is gyakran felbukkannak nálunk a napi menün. Rengeteg variáció létezik belőlük és igen nehéz elrontani őket. Kivéve, ha úgy szét vagy esve, hogy kifelejted a rizst a rakottból, aztán tálaláskor (rendkívül találékonyan) hanyag eleganciával melléhelyezel egy kupaccal…. Ne próbáljátok ki. Most egy gyönyörű, megtermett káposztával tértem haza a boltból, így rakott kelt készítettem. Ajvárral. És borral.

Ajváros rakott káposzta hozzávalói

  • 500-600 g darálthús
  • 1 nagy fej kelkáposzta
  • 1-2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 üveg ajvár
  • tejföl (sok)
  • 1 kisebb bögre rizs
  • só, bors
  • olívaolaj

Az ajváros rakott káposztáról

És hogy hogy jön az ajvár a rakott kelbe? Véletlenül, lustaságból és kísérletezési céllal. Általában jól megborítom a darálthúst fűszerekkel, kis pirospaprikával, paradicsompürével, esetleg kápia és paradicsom kockákkal, petrezselyemmel, stb.

Viszont egyszer találtam egy bontott üveg ajvárt a hűtőben, és gondoltam maradékot mentek, s a szokásos ízesítés helyett kipróbálom ezzel. Nem bántam meg, azóta is szerepel a repertoárban. Hasonló ízvilág, csak még gazdagabb, különlegesebb. És milyen praktikus! Nem kell az ízesítéssel szórakozni, 5-10 féle fűszert belerakni… Most ezt a “lusta” receptet olvashatjátok.

Rakott kel hozzávalók

Az ajváros rakott káposzta elkészítése

Első körben megfőzzük a rizst a rakotthoz. Bár itt belefér a “tökéletlen” rizs is, úgyis össze lesz kutyulva a hússal, de ha profi rizst szeretnétek készíteni, annak itt találjátok a receptjét.

Ezután a káposztaleveleket levágjuk a torzsáról, és egy nagy fazék sós vízben megfőzzük őket. A végén leszűrjük és hagyjuk lecsöpögni a fölösleges vizet.

Az apróra vágott hagymákat egy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. Utána hozzákeverjük a darált húst, sózzuk, borsozzuk és tovább sütögetjük.

Kb 20 perc alatt el is készül a húsos mix, és mikor már kezd picit barnulni, ráborítjuk az ajvárt. Ízlés szerint, lehet, hogy nem is kell rá az egész üvegnyi. Kis vizzel fel szoktam hígítani, úgyis felszívja a rizs a fölösleget. De azt a fél-egy deci vizet nyugodtan kiválthatjátok egy kis fehérborral…

Rakotthoz sült darált hús

A beajvározott húshoz hozzátesszük a főtt rizsünket, alaposan összekavarjuk, és kezdődhet a rétegzés. Húsos-rizzsel kezdünk, aztán jön egy réteg káposzta. A tetejére hagyjuk a szép nagy, egész leveleket. És végül természetesen nyakon öntjük a rengeteg tejföllel! Az ínyencebbek akár reszelt sajttal is megbolondíthatják, attól sem lesz baja szerintem…

Mehet a sütőbe, 180-200 fokon mondjuk, gondolom formán, amíg szépen megpirul és összesül a rakott káposztánk. Nekem mondjuk perverzióm a durván megsült tejföl (vagy sajt) bármilyen étel tetején, szóval igen, direkt égettem meg.

Tálalásnál se spóroljunk a tejföllel! Könnyű fehérbort kínálunk mellé, és jóízűen behabzsoljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Kreinbacher Nagy Somlói Cuvée 2019

A Kreinbacher borokban és pezsgőkben még sosem csalódtam, ez idáig mindig hozták a megszokott, kiváló minőséget. Mivel a pincészet borait nem sorolnám a legolcsóbb árkategóriába, ehhez mérten elvárásaim is vannak velük szemben. A mai ebédhez egy fehér cuvéet választottam tőlük. Lássuk, hogy szerepelt!

Az ígéret: “A Somlóra jellemző fajtákat, a hárslevelűt (49%) és olaszrizlinget (39%) szürkebarát (8%) és tramini (4%) egészíti ki. A gondosan válogatott alapanyagot többségében egészfürtösen préseltük, majd a bort nagyrészt tartályban, kisebb részben hordóban érleltük. Friss és harmonikus házasítás. Illatát fehérvirágok, mandula és ásványosság jellemzi. Citrusokkal és fehérhúsú gyümölcsökkel teli bor, utóízét hársméz és sósság gazdagítja.”

Az ítélet: Keresem szavakat… a “#$&v@ finom!!!” az első, ami elhagyja a számat, de azt hiszem, ennél kicsit bővebben kellene kifejtenem. Illatra nem fogott meg annyira, nagyon dominál a borban a hárslevelű. Viszont az első korty után azt mondom, hogy ez egy csoda! Őszibarackos, krémes, selymes, picit áványos, rendkívül kiegyensúlyozott bor. Sehol nincsenek a tolakodó savak és a túlzott gyümölcsösség. Profi házasítás! Úgy érzem, megmaradt a bizalom a Keinbacher borászat termékei iránt, s továbbra is vásárolni fogom őket. Legközelebb majd egy pezsgőt hozok tőlük, azzal sem lehet melléfogni.

Bor: Kreinbacher
Nagy-Somlói Cuvée (2019) 12,5% V/V
száraz fehérbor
Ízvilág: Selymes, krémes, gyümölcsös
Ítélet: ***** Kiemelkedően finom, minőségi bor

KategóriákFehérbor Főétel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.