A tökéletes párolt rizs

Párolt rizs tálban
Elkészítési idő:40 perc
Adagok száma:4-6
Nehézség:könnyű

Párolt rizs, ugyan kérem, tök egyszerű kaja, minek ehhez recept?? Gondoltam sokáig naívan, és gyártottam évekig (évtizedekig) az ehetetlen rizseket. Kezdődött a zacskóssal (jó, az mondjuk ehető), aztán jött a tészta szerűen vízben főzött förmedvény a végén leszűrve… ugye, a temetetlen múlt. De egy kis netes kutatómunka és kérdezősködés segítségével végre sikerült elérnem a kívánt minőséget, amire végre (ha épp jobb napom van) megkapom a hőn áhított bókot, vagyis hogy “Nincs ennek semmi baja!”.

Hozzávalók a párolt rizshez:

  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz
  • 1 fej hagyma
  • olívaolaj

“A” rizs, jázmin, barna, basmati… tényleg számít a rizs fajtája?

Az elkészítés módja mellett ezelőtt a rizs fajtájának sem tulajdonítottam különösebb jelentőséget. Mind egyre megy, rizsből van. És minek vegyem meg a jázmint vagy basmatit dupla áron, nem fogok én urizálni egy főtt rizzsel! De 1-2 próba után azért elbizonytalanodtam. Valóban, mind finom lesz a végén, de valahogy mégis más a textúra, a forma, a pergősség…

A kíváncsiság kedvéért kipróbáltam párat, és végül számomra a basmati rizs tűnt a legkönnyebben kezelhetőnek, és a legízletesebbnek. Puha, pergős, kellemes aromájú… Hosszúszemű, illatos fajta és az indiai konyha egyik alapétele. (Valószínűleg emiatt is szerettem meg ennyire.)

A Thaiföldön őshonos, kissé virág illatú jázmin rizs tapadósabb, amely hasznunkra válhat, ha pl. pálcikálval szeretnénk enni… vagy ha szeretjük a kicsit ragacsosabb rizst. Ezt is szoktam venni néha, ugyanolyan ízletes, mint a basmati rizs. Viszont figyeljünk oda rá, elég könnyű túlfőzni.

A barna rizs hántolatlan, emiatt magasabb a vitamin és rosttartalma, viszont tovább is kell főzni. Tehát a következő recept barna rizzsel nem működik. Ahogy rizottórizzsel, vadrizzsel és fekete rizzsel sem…

A tökéletes főtt rizs elkészítése

A bögrényi rizst (kb 50 g adagonként az ajánlott mennyiség) egy szűrőben alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, majd a felhevített olajra (zsírra) öntjük. Közepes/alacsony hőfokon fehéredésig pirítjuk a rizsszemeket, közben gyakran megkeverjük, hogy ne tapadjon (és égjen) le.

Felöntjük a 2 bögre hideg vízzel, megsózzuk, esetleg egyéb fűszerekkel ízesítjük (petrezselyem, fokhagyma…). Megkeverjük a rizst és beletesszük az 1 fej hámozott vöröshagymát. (Egyben. De apróra vágva és megpirítva is elég jól feldobja a sima főtt rizst.)

Alacsonyabbra vesszük a hőfokot, majd főni hagyjuk, amíg a víz szintje kicsivel a rizs alá megy, és a rizsszemek közt lyukacskák jelennek meg. Közben néha megkeverhetjük, de ez fakultatív.

Ekkor levesszük a tűzről, lefedjük és megkezdjük a párolást… vagyis hagyjuk pihenni és dagadni a félkész rizst. Én 20-25 percig így szoktam felejteni, közben 1 alkalommal átkeverem. Mindezt gyorsan tegyük, hogy minél kevesebb gőz szökjön ki a fedő alól.

20-25 perc után levesszük a fedőt, kivesszük a fej hagymát, egyet keverünk rajta és még 5 perc pihenés után a tökéletes párolt rizsünk fogyasztásra kész. Csinálhatsz hozzá például egy szuper tejszínes szószos csirkemellet és már meg is van az ebéd.

Jó étvágyat hozzá!

  1. KSAgota says:

    Elájulok, egyik jobb, mint a másik… Nem csak a tálalás, hanem a közlés stílusa is igazán megnyerő… Szóval 10-es skálán 20pont…💖🌷

Comments are closed.