Bazsalikom pesto
Elkészítési idő:5 perc
Adagok száma:
Nehézség:könnyű

Szeretnél te is elrepülni Olaszországba? Bár utazási lehetőségeink jelenleg meglehetősen korlátozottak, de ez az egyszerű olasz étel biztosan téged is elvisz Itáliába… legalább lélekben. Csupa egészséges hozzávaló, 5 perc alatt elkészül és kb ugyanennyi idő alatt el is fogy. Következzen az eredeti olasz bazsalikomos pesto receptje.

Hozzávalók a házi pestohoz:

  • 50 g bazsalikom levél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 70 g parmezán sajt
  • 30 g pecorino sajt
  • 100 g extra szűz olívaolaj
  • 20 g fenyőmag

A legnagyobb kihívás a pesto receptben a nagy halomnyi friss bazsalikom beszerzése. Réges-régen a Lehel csarnokban vettem a frissen vágott szálakat, de már szerencsére egyre több helyen lehet kapni cserepes verziót is. Ehhez a recepthez 1,5 bokor is kevés volt (mindet nem akartam teljesen lecsupaszítani), szóval vagy többet vegyetek, vagy felezzétek az adagot.

A fenyőmag vásárlás is nehézkes tud lenni, de nagyobb élelmiszer áruházakban biztosan találtok.

A sajtokat én most nem vettem túl komolyan. Csak 1 félét tettem bele, és az is Grana Padano volt, vagyis a szegény ember Parmezánja. De ez is egy hasonlóan magas minőségű, hosszan (1-2 évig) érlelt sajt, az ízvilág sem sokban különbözik, szóval kiváló helyettesítő termék.

Házi bazsalikom pesto hozzávalók

Bazsalikomos pesto elkészítése

Ha minden hozzávalót begyűjtöttünk, igazából már nincs sok dolgunk. Leszüreteljük a bazsalikom leveleket (a szára nem kell bele). Összeapríthatjuk, de én csak kézzel bele szoktam tépkedni a chopperbe/turmixgépbe. Ezután mehet hozzá a feldarabolt fokhagyma, a fenyőmag, és a reszelt, vagy apróra vágott sajtok, plusz az olívaolaj. Én egy kávéskanálnyi sót tettem a pestoba, de próbálgassátok, inkább kóstoljátok meg közben.

Sokáig aprítsuk, hogy minél homogénebb, krémesebb masszát kapjunk, ne maradjanak egyben pl a fenyőmagok.

És kész is van az eredeti olasz pestonk, pakolhatjuk rá a pirítósra, összeforgathatjuk tésztával, sült húsokat is megkenegethetünk vele… Nem kell nagy mennyiség, mert rendkívül intenzív íze van. A végeredmény pedig eszméletlen, köszönőviszonyban sincsenek vele bolti üveges verziók (még a drágább márkák sem).

Én most pirított csirkemell kockákkal és tejszínnel főztem össze (recept nincs, mehet minden gondolom formán), spagettivel és reszelt sajttal tálaltam. Ez is egy egyszerű és gyors kaja a rohanós hétköznapokra.

Buon appetito!