Elkészítési idő: | 5 perc |
Adagok száma: | |
Nehézség: | könnyű |
Szeretnél te is elrepülni Olaszországba? Bár utazási lehetőségeink jelenleg meglehetősen korlátozottak, de ez az egyszerű olasz étel biztosan téged is elvisz Itáliába… legalább lélekben. Csupa egészséges hozzávaló, 5 perc alatt elkészül és kb ugyanennyi idő alatt el is fogy. Következzen az eredeti olasz bazsalikomos pesto receptje.
Hozzávalók a házi pestohoz:
- 50 g bazsalikom levél
- 2 gerezd fokhagyma
- 70 g parmezán sajt
- 30 g pecorino sajt
- 100 g extra szűz olívaolaj
- 20 g fenyőmag
- só
A legnagyobb kihívás a pesto receptben a nagy halomnyi friss bazsalikom beszerzése. Réges-régen a Lehel csarnokban vettem a frissen vágott szálakat, de már szerencsére egyre több helyen lehet kapni cserepes verziót is. Ehhez a recepthez 1,5 bokor is kevés volt (mindet nem akartam teljesen lecsupaszítani), szóval vagy többet vegyetek, vagy felezzétek az adagot.
A fenyőmag vásárlás is nehézkes tud lenni, de nagyobb élelmiszer áruházakban biztosan találtok.
A sajtokat én most nem vettem túl komolyan. Csak 1 félét tettem bele, és az is Grana Padano volt, vagyis a szegény ember Parmezánja. De ez is egy hasonlóan magas minőségű, hosszan (1-2 évig) érlelt sajt, az ízvilág sem sokban különbözik, szóval kiváló helyettesítő termék.
Bazsalikomos pesto elkészítése
Ha minden hozzávalót begyűjtöttünk, igazából már nincs sok dolgunk. Leszüreteljük a bazsalikom leveleket (a szára nem kell bele). Összeapríthatjuk, de én csak kézzel bele szoktam tépkedni a chopperbe/turmixgépbe. Ezután mehet hozzá a feldarabolt fokhagyma, a fenyőmag, és a reszelt, vagy apróra vágott sajtok, plusz az olívaolaj. Én egy kávéskanálnyi sót tettem a pestoba, de próbálgassátok, inkább kóstoljátok meg közben.
Sokáig aprítsuk, hogy minél homogénebb, krémesebb masszát kapjunk, ne maradjanak egyben pl a fenyőmagok.
És kész is van az eredeti olasz pestonk, pakolhatjuk rá a pirítósra, összeforgathatjuk tésztával, sült húsokat is megkenegethetünk vele… Nem kell nagy mennyiség, mert rendkívül intenzív íze van. A végeredmény pedig eszméletlen, köszönőviszonyban sincsenek vele bolti üveges verziók (még a drágább márkák sem).
Én most pirított csirkemell kockákkal és tejszínnel főztem össze (recept nincs, mehet minden gondolom formán), spagettivel és reszelt sajttal tálaltam. Ez is egy egyszerű és gyors kaja a rohanós hétköznapokra.
Buon appetito!