Bolognai cannelloni
Elkészítési idő:50 perc
Adagok száma:4-5
Nehézség:közepes

A most következő bolognai ragus cannelloni receptet első vendégbloggeremnek, Mátray Noéminek köszönhetjük. Aki természetesen borral főzött! (Hiába, madarat tolláról…) Az elmúlt majd’ 2 évtized alatt szerencsére jelentős mértékben javult az ízlése, mind a tésztás ételeket, mind a borokat tekintve… 😀 Jöjjön tehát egy isteni, kraftos tésztás étel és a recept, az ő szájíze szerint, cenzúrázatlanul:

Egy kis háttérinfó a szerzőről

“3 gyerek anyukája vagyok, szeretem a laza, kalóriaszegény fogásokat, így ma este egy lájtos bolognai szósszal töltött cannellonit dobtam össze, előre gondolva a holnapi napra, amikor véletlenül pont mindenki itthon lesz!
Annak idején, egy röpke 15 éve is már szerettem az olasz kajákat, isteni kecsapos,  kakaós tészták készültek albérletünk főzőfülkéjében, igen, ennek a főzős blognak a gazdájával, amit talán balatoni kékburgundival öblítettünk le.

A korábbi évek kísérletező kedvét ma már átírja a praktikum, így megnéztem mi van itthon. Volt darált hús, paradicsomszósz, hagymák mindig vannak (úton a bolognai felé), tej, vaj, liszt, szerencsendió, így gondoltam egy könnyed lasagnéra, de a bolti polcon jobban tetszett a nagy hengeres cannelloni, így azzal tértem haza. (Igen, csak tésztát és sajtot kellett vennem, 7000 körül megúsztam a vásárlást! … )

A bolognai ragus canelloni elkészítése

20:00-kor nekiálltam a bolognai szósznak a szokásos (gyors) módon. Hagymát dinszteltem olívaolajon a madeinitaly gyönyörű serpenyőmben, sóval, pici cukorral karamellizáltam, erre tettem a darált húst, miután átsült, paradicsompürében és sűrített paradicsomban főztem tovább a szószt. A végén reszeltem bele frissen pár gerezd fokhagymát, tettem bele oreganót és bazsalikomot.

Eközben a másik kezemmel elkészült a besamel mártás.

Vajat olvasztottam egy másik kedvenc lábasomban, arra tettem lisztet, összepirítottam őket, a tűzről levéve fokozatosan adagoltam hozzá a tejet, majd visszatettem a tűzre besűrüsödni.

Természetesen, egy pillanatra nem figyeltem és odakapott a %#@” besamel, de menthető volt!

A már elkészült besamelt mártást sóztam és frissen reszelt szerecsendióval ízesítettem.

Most jött a java! Betölteni a másfél cm átmérőjű csövekbe a tűzforró bolognai szószt, fel-fel fedezve, hogy néhány cső összetört a kiskorúak általi heves vizsgálgatásban, hogy mi lehet ez az új tészta? Egy nagy mázas kerámia tálba tettem a töltött tésztákat, leöntöttem a besamellel és jó sok sajtot reszeltem rá.

A sütőt nem melegítettem elő, mivel kettes voltam fizikából, így nem tudom, hogy az edényem bírja-e a 230 fokra forrósított sütőt, biztonság kedvéért hagytam, hogy a tál és a sütő együtt, közösen érjék el az üzemi hőfokot.

Fél órát sütöttem, ismét elfeledkeztem róla, de sikerült aranybarnán, 20:50-kor kivenni a holnapi ebédet a sütőből. Most éjjel 2-ig várhatok arra, hogy kihűljön, és a hűtőbe tehessem, de a lényeg, hogy holnap már nem kell főznöm!

Hozzávalók a bolognai ragus cannellonihoz

 • 1 csomag Barilla Cannelloni
 • 500 g darált hús
 • paradicsompüré és sűrítmény
 • hagymák és fűszerek
 • olívaolaj

Hozzávalók a besamel mártáshoz

 • 50 g vaj
 • 6 dl tej
 • nem tudom mennyi liszt
 • gondolatnyi só
 • 6-7 reszelésnyi szerencsendió
 • sajt, amennyit bírsz

A tejtermékek mind laktózmentesek, ennyivel tekintettel vagyok a körülöttem élőkre.

A bor, amit felszívott a begyem a főzés közben, Gere Villány Filigrán volt, gyümölcsös, üde tavaszi vörösbor, csak sajnos keveset kaptam!”

Köszönjük szépen Noéminek az ötletet és a receptet!

Csábítóan néz ki! Szerencsére a sajtnak nem árt egy kis odakozmálás, sőt! Valahogy ez a fajta tészta eddig kimaradt az életemből, pedig ebben a témában nem vagyok kispályás… Szerintem eljött az idő, hogy bevállalós legyek, és kipróbáljam végre.

Jó étvágyat!

Kiemelt kép: https://www.freepik.com/home