Görög tepsis fasírt

Tepsis fasirt talalva
Elkészítési idő:1,5 óra
Adagok:3
Nehézség:könnyű
Sütés:180-200 fok

Ezt a receptet kb 10 éve halásztam ki egy főzőújságból, s azóta is virágkorát éli, mindig egy kicsit megújulva. Egyik hatalmas előnye, hogy nagyon lehet improvizálni, igazi maradékmentő. Tehát bármilyen szimpatikus zöldséget dobáljatok mellé nyugodt szívvel. A másik, hogy rendkívül egyszerű, gyorsan össze lehet csapni, elvan a sütőben és kb magától elkészül. A harmadik pedig, hogy elbírja a bort. Az eredeti recept mentával dolgozik (és bor nélkül, pfff), de a hagyományos ízeket kedvelők lecserélhetik mondjuk petrezselyemre. Én most dupla adagot készítettem, mert általában gyorsan fogy.

Görög tepsis fasírt hozzávalói

A fasírthoz

  • 250 g darálthús (sertés vagy pulyka)
  • ½ fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 50-60 g zsemlemorzsa
  • aprított menta vagy petrezselyem levél
  • só, bors

A többihez

  • 3 burgonya (sima, de én most lilával dolgoztam)
  • 1-2 cukkini
  • ½ fej hagyma
  • 1 marék koktélparadicsom
  • 100 g feta sajt (minél több!)
  • fehérbor
  • só, bors
  • olívaolaj

Mai extra: a lila burgonya

Az úgy történt, hogy a krumplik közt válogatva feltűnt, a lila burgonya hasonló áron kapható, mint a sima. Gondoltam, akkor vaduljunk egy kicsit, mi bajom lehet? Szóval bekerült a kosárba, már csak az ebédet kellett kitalálni hozzá.

Bár nagyon egzotikusnak és baromira génmanipuláltnak tűnik, valójában nem az. Ez a Peruból és Bolíviából származó krumpli természetesen fejlődött ki, ősi burgonyafajták keverékeként. Színét az antocián nevű anyagnak köszönheti, mely a szederben és céklában is megtalálható. A lila krumpli amellett, hogy nem génmanipulált, kifejezetten alkalmas biotermesztésre, mivel a burgonyabogár nagy ívben elkerüli. Magyarországon valamiért nem tejedt el, egyelőre, pedig ugyanúgy megteremne, mint a többi burgonyafajta.

Be kell vallanom, burgonyából egyest kapnék, sosem tudom, hogy melyik mire való, s ezt a helyzetet az A, B, C, D… és egyéb elmés elnevezések sem könnyítik meg igazán. Most is elrontottam, mert rá volt írva, hogy főzéshez (ennél már tényleg nincs lejjebb…), de akkor is megeszem! Csak mert lila. (És nincs más.)

Lila Burgonya

Görög tepsis fasírt elkészítése

A fasírt hozzávalóit összeöntjük egy tálba. A hagymát apróra vágjuk, vagy lereszejük, de én bedobtam a chopperba a mentalevelekkel együtt. Morzsa helyett eldolgozhatjuk az otthon talált maradék száraz pékárut (na jó, a kakaóscsigát azért ne…), semmi ne menjen kárba!

Az olívaolajjal meglocsolt tepsire pakoljuk a fasírtgolyókat (inkább lepényeket), jó szellősen, majd a rusztikusan felaprított zöldségeket köréjük halmozzuk. Ha túl sok, inkább szedjétek két részre, szépen süljön át és piruljon meg minden.

Görögös tepsis fasírt

A végén a tetejére morzsoljuk a fetasajtot, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal. És igen, ha van kéznél fehérbor, abból is kerülhet bele egy kicsi, csak az íze végett.

Mehet a sütőbe, 180 fokon mondjuk, 45-60 perc alatt szépen meg is pirul és összesül a görög tepsis cucc. Én a végén feltekertem 200-ra, hogy piruljon a lila burgonya, de úgy látom, hogy genetikailag képtelen rá. A lila nem pirul meg. Ha túl sok hozzávalót zsúfoltunk a tepsibe, néha túrjuk össze, hogy egyenletesen át tudjon sülni a tepsis fasírtunk.

Könnyű fehérborral szervírozzuk, mondjuk egy príma olaszrizlinggel.

Jó étvágyat kívánok!

Konklúzió: a lila burgonya ehhez az ételhez nem volt ideális választás. Ami az esztétikumot illeti, megoszlanak a vélemények. (Valóban bizarr, de szerintem jópofa.) Sajnos ez a fajta lila burgonya tényleg főzéshez való, nem pirult meg és kásás lett a belseje. Kár érte. A borral főzés is megosztó volt ez esetben. Én családi alapon megszoktam, hogy a sültek mellé mindig borult egy kicsi, de lehet, hogy most megremegett a kezem és túltoltam.

Laposa Olaszrizling 2020

Néhány éve eléggé rákattantam az olaszrizlingekre. Valószínűleg egy badacsonyi kiruccanás alkalmával. Mindenképpen érdemes próbálkozni ezzel a szőlőfajtával, ha friss, ásványos, de nem tolakodóan gyümölcsös borra szomjaztok. És most nézzük, Laposáék mit tudtak kihozni belőle.

Laposa Rizling fehérbor

Az ígéret: “Szerintünk a jóivású Olaszrizling. Benne a fajta jó értelemben vett egyszerűsége, érthetősége, szerethetősége, a tipikus badacsonyi jegyek és terroir, és mindaz, amiért a Laposa család kiemelt figyelemmel kezeli a fajtát. Szalmasárga szín, behízelgő illat, sárgadinnye- és sárgabarack-aromák jellemzik a 2020-as évjáratot, a gyümölcsös korty hosszan megmarad, akárcsak az ásványos lecsengés. Olyan, mint egy időtlen balatoni augusztusi este, amire mindig emlékezni fogsz.”

Az ítélet: Virágos, bodzás illat, mely első szippantásra elrepít a Balaton-partra. Naplemente, virágos rét, napraforgó mező, baráti csevej és chill… Vagy ez csak a hosszúra nyúlt Covidos bezártság és önmegtartóztatás szülte hallucináció…? Mindenesetre ízre is kiváló, friss, gyümölcsös, barackos. Az ásványosság miatt kissé karakteres, pont ahogy azt egy balatoni olaszrizlingtől elvárnánk. Minőségi bor, bátran tudom ajánlani és biztos, hogy fogyasztok még belőle a szezonban.

Bor: Laposa
Badacsonyi Olaszrizling (2020) 13% V/V
száraz fehérbor
Ízvilág: Friss, gyümölcsös, ásványos
Ítélet: ***** Igazi balatoni bor, kiváló minőség

KategóriákFehérbor Főétel
  1. KSAgota says:

    Háát, kedvesem, élmény volt a felhozatal, a fotók, a kommentek, a magyarázatok… Szinte láttalak, ahogy megbillen a kezedben a jófajta üveg bor, s úszik benne a sütnivaló… 😜😃
    A lilakrumpli most levizsgázott, de gondolom ízre nem volt rossz.. . Szóval gratula megint!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.