A tökéletes steak receptje

Steak tálalva
Elkészítési idő:30 perc
Adagok száma:
Nehézség:közepes

Te is húsimádó vagy? Szerencsére ezekben az ínséges, karanténos időkben sem kell nélkülöznöd az éttermi minőségű fogásokat. Ritkán eszem steaket, és akkor sem itthon. Most viszont eljött a pillanat, hogy lakásétteremmé varázsoljuk otthonunkat és megpróbálkozzunk egy kitűnő, medium steak elkészítésével. Hosszas kutatómunka és intenzív izguldozás után nekivágtunk. A képek magukért beszélnek. Próbáld ki te is, a bendőd hálás lesz érte!

Hozzávalók:

  • kb 20 dkg marhahús fejenként (bélszín, hátszín, ribeye, vagy akár rostélyos steak)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olívaolaj
  • vaj

A steak készítés lépései röviden

  • körbesütés serpenyőben (1-1 perc, magas hőfokon)
  • sütés sütőben (12 perc, 180 fok)
  • pihentetés (10-12 perc)
  • vajban sütés és locsolgatás (kb 6-8 perc, közepes lángon)

A steakről

Számomra elsőre (és másodikra is) kicsit ijesztően hangzott ez a sok lépés, a percre pontosan kicentizett sütési idők, valamint az a tudat, hogy még sosem készítettem ezelőtt steaket. Nyilván, mivel viszonylag drága húsról beszélünk, nem kísérletezgettem vele, azért fölösleges, hogy egy túlsütött cipőtalpat szervírozzak aranyárban.

Szerencsére a Lidl-ben kiváló steaknek való húsokat lehet kapni egész barátságos áron. Most bevállalós kedvünkben kikaptunk 2 Angus Sirloint (hátszínt) a hűtőpultból, és sztárséfek instrukciói alapján megpróbáltuk elkészíteni életünk első “omlósz”, medium steakjét.

Több fajta hús is alkalmas a steak készítésre, a márványosan zsírosak talán a legideálisabbak (mi ezért döntöttünk a hátszín mellett), de persze izlés dolga.

A tökéletes medium steak elkészítése

A húsokat minimum fél órával elkészítés előtt vegyük ki a hűtőből, hogy ideális legyen a hőmérsékletük. Kérgesítés alkalmazásakor és hirtelen sütésnél ez szinte minden húsra igaz (kivéve csirke), mert a nagy mértékű hőmérsékletváltozás összerántja a húst és kemény lesz.

A hátszín szeleteket sózzuk, borsozzuk, majd olívaolajjal megkenegetjük. Nagyon forró serpenyőben (abba nem kell olaj!) mindkét oldaluknak adunk 1-1 perc sütést…. Vagyis a fénykép alapján inkább égetést. De a lényeg, hogy gyorsan megkapassuk a husikat, és azok magukba zárják a nedvességet. A nagyon profik minden oldalukat (a vékonyakat is) körbesüthetik. Figyelem, a serpenyő füstölni fog, de nem kell megijedni. Utána egyből jönnek majd az isteni illatok.

Gyorsan kipakoljuk a steak szeleteket egy sütőrácsra, amit (sütőpapírral bélelt) tepsire rakunk. Mehet be az egész a 180 fokra előmelegített sütőbe (légkeveréses). Amennyiben van húshőmérőnk, azt most mindenképp használjuk, és akkor vegyük ki a húsokat, ha a belsejük elérte az 54-55 fokot. Ennek hiányában kb 10(-12) percig tartsuk bent őket. A képen látszik, hogy az első kört mi hamar kivettük, mert 8 perc sütést ajánlottak. Ez így túlzottan nyers volt a mi ízlésünknek, így következő alkalommal már a hőmérőt néztük, és nem az órát, s így értük el a medium szintet.

Ha kivettük a hátszín szeleteket, kb 10 percig pihentessük őket a pulton. Ez idő alatt is fog még pár fokot emelkedni a maghőmérséklete. Közben előkészítjük az előzőleg szétégetett serpenyőnket. Elvileg nem szükséges kimosni, de én túl feketének találtam….

A serpenyőben vajat olvasztunk (ne spóroljunk, locsolgatáshoz kell), és közepesen magas hőfokon kicsit még melegítjük a steak húsokat. Melléjük dobunk 2 gerezd fokhagymát (egyben), majd az olvadt vajat folyamatosan rájuk kanalazzuk. Közben egyszer átfordítjuk a húsokat, s ebből az egész vajban fürdetésből kb 6-8 perc elég is lesz.

Ezután kiszedjük a steakeket az edényből, s még egy kicsit pihenhetnek. Ez idő alatt elővesszük a kiegészítőket és elkezdjük a tálalást…

Amennyiben ti más módon szeretnétek elkészíteni ezt az ételt, esetleg kíváncsiak vagytok, milyen húsokból ajánlott még steaket sütni, ha marhahús lelőhelyre, vagy további tippekre lenne szükségetek, ajánlom a Rózsakerti Húsbolt weboldalát, sok hasznos infót találtok a témával kapcsolatban.

A steak tálalása

Steak köretek
Steak és gombaszósz

Mivel ünnepi menühöz készült a steakünk, így megadtuk a módját. Pároltam hozzá, bébi répát, zöldspárgát, sütöttem mini újkrumplikat és természetesen mártás is dukált a hátszínhez. A tejszínes, fehérboros gombaszósz receptjét itt találjátok. Passzolt hozzá az összes köret, talán a répát hagytam volna el, ha választani kell, de a többi íz mind remek kiegészítője volt ennek a mennyei sültnek.

Steak tálalva
Steak tálalva

Igen, az a plusz 3-4 perc sütés még ráfért volna, egy kissé rózsaszín lett. De másnap a második körrel már korrigáltunk. Az eredmény pedig egy omlós, szaftos, kívül jól megpirult, belül mediumra sült angus hátszín lett.

Jó étvágyat kívánok! Nekem nagyon durván beindult a nyálelválasztásom ezektől a képektől…öngól.

TORMARESCA – Torcicoda Primitivo (2018)

A különleges ételhez nem mindennapi bort választottam. Az olasz Primitivo szőlőből készült borokkal már korábban barátságot kötöttem, aki kóstolta őket, biztosan megérti, miért hagyott bennem mély nyomot. A csomagolás megnyerő és ünnepi, az első szűrőn átment. És most nézzük a lényeget: magát a bort!

Egy kis infó magáról a szőlőfajtáról: “A Primitivo nevét természetesen nem a primitívségről, hanem korai éréséből kapta. Rendkívül ősi fajta és neve a latin ’elsőként érőből’ kapta. Pugliában már augusztusban szüretelik. Nagyon érésbiztos, és korai érése ellenére nagyon testes bort adó fajta. Rokonságban áll egy másik világhírű szőlővel a Zinfandellel, ami Kaliforniában lett híres.”

A sötét héjú bogyókból általában 14-18% alkoholtartalmú borok készülnek, ami nálunk Magyarországon elég kraftosnak számít. Az én választottam “csak” 15%-os, de csodálatos módon nem tolakodó benne az alkohol, egyensúlyban tartják a gyümölcsös, fűszeres ízjegyek.

Az ígéret: “Modern stílusú primitivo. Francia és magyar hordóban érlelve 10 hónapon keresztül, majd a bor további fél évet pihent palackban. Nagyon élő, nagyon dzsúzos és mégis érett, intenzív és gazdag aromavilág: meggy, málna, cseresznye, szilva és hordó fűszerek. Lecsengésben hosszan megmaradó gyümölcsösség.”

Nos, azt kell hogy mondjam, ez a bor jó választás volt! Önmagában is, és a steak mellé is tökéletes.

Színe már-már feketébe hajló, illata fűszeres, kissé alkoholos és füstös. Rendkívül sűrű bor, szinte koncentrátum. Ízvilága aszalt meggyes, étcsokis, hordós jegyekkel. Savanykás, kicsit szájösszehúzó, de nem kellemetlenül. Pont amennyi szükséges ahhoz, hogy a bor kategóriába tudjuk sorolni, és ne a lekvárok vagy csokoládék közé. Isteni nedű, bár az ára kissé borsos, de ha valami különlegeset szeretnénk, ajándékba, alkalomra (vagy csak mert megérdemeljük), akkor bátran vegyétek le a polcról a Bortársaságnál.

Biztosan feldobná az ételeket is, de ez esetben nem javaslom a borral főzést. Kár lenne érte…

Bor:TORMARESCA (Puglia)
Torcicoda Primitivo (2018) 15% V/V
száraz vörösbor
Ízvilág:Csokis, aszalt gyümölcsös ízvilág
Fűszeres, hordós jegyekkel
Ítélet:***** Kiváló minőségű, testes olasz vörösbor

KategóriákFőétel Vörösbor
  1. KSAgota says:

    No, a nyálelválasztásommal nekem sincs gondom, a pavlovi reflexeim igencsak működnek, pedig este gondolni sem szabadna ilyen rangos kajákra… Köszi az élményt!! 👍💖

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.