Tejszínes, tárkonyos csirkemell

Tejszínes tárkonyos csirkemell filé Patricius tokaji borral
Elkészítési idő:60 perc
Adagok száma:6
Nehézség:közepes

Ez a tejszínes csirkemell recept a “ronda és finom” kategóriát is gazdagíthatná, mert nem különösebben fotogén. Cserébe viszont elég egyszerű, semmi beszerezhetetlen hozzávaló, vagy bonyolult főzési eljárás. Igazából ez a “nincs itthon semmi, vegyünk egy csirkemellet és összedobok valamit” szintű kaja. Még a tárkony is opcionális, ha tényleg ennyire üres a konyha…

Hozzávalók a tejszínes csirkéhez:

  • 1 kg csirkemell filé
  • 2-3 dl tejszín (növényi, vagy sima főzőtejszín)
  • 2-3 dl fehérbor
  • 2 fej hagyma vagy 1 szál póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 dl alaplé (vagy víz)
  • tárkony (max 1 tk)
  • só, bors
  • olívaolaj, vaj
  • 1 ek zabpehely (vagy bármilyen) liszt
  • víz

A tökéletes csirkemell elkészítése

Ezt a csirkemell sütési módszert anno egy külföldi receptes vlogon láttam, és azóta is mérhetetlenül hálás vagyok érte! Ha nem csak 10 percem van főzni, akkor mindig így készítem a csirkemellet.

A csirkemell filét szeletekre vágom (én csirkemell belsőt használtam, így az eleve csíkozva van és sokkal puhább is), és egyenletesre klopfolom, de csak módjával, azért ne legyen papírvékony.

Leitatom róluk a nedvességet, sózom, borsozom mindkét felüket, majd egymásra halmozva pihentetem őket. Nem kell félni a sótól, adjunk nekik bőséggel, mert bár nem szabad túlzásba vinni, de ez hozza ki az ízeket, plusz egy részét le is itatjuk majd. Ideális esetben 20 percig pihennek a hűtőben, lefedve, de ha csak 10 percet állnak a pulton az is sokat segít.

Ezután ismét leitatjuk papírtörlővel a só hatására kiszivárgott nedvességet, és mehetnek is a serpenyőbe forró (olíva) olajba. Ne spóroljunk az olajjal, sem a hőfokkal, nem kell maxra tenni, de a lényeg, hogy gyorsan kell átsütni a húsokat. 3-4 percet adjunk az egyik oldalnak, 2-3-at a másiknak.

Szedjünk ki egy mély tálba a csirkéket, fedjük le alufóliával, így 20 percig még szaunáznak és teljesen átsülnek.

A végeredmény pedig egy tökéletesen omlósz (bocsánat), natúr, de mégis ízes és szaftos csirkemell!

Tárkonyos szósz elkészítése

A hagymát/póréhagymát és fokhagymát felaprítjuk, kevés olajon és vajon megpirítjuk. Felöntjük a borral és az alaplével, mehet bele a só, bors és tárkony ízlés szerint.

Ha kihagynád a receptből lisztet, akkor tegyél bele több tejszínt és várj türelemmel, amíg besűrűsödik. Én kimerigettem és leszűrtem egy kicsit a forró léből, besűrítettem a liszttel, majd visszaöntöttem és beleborítottam a tejszínt. Most épp sima volt itthon, de gyakran használok főzéshez rizs-, zab- és kókusztejszínt.

10-15 perc alatt összefőzöm, közben ízesítgetem, beállítom a sűrűséget a kellő mennyiségű vízzel vagy borral… igazából itt már minden “gondolomformán” történik.

Rizzsel szervírozva is kiváló lett volna ez a szószos csirke, de én most mini újkrumplikat sütöttem mellé köret gyanánt. Air Fryerben (olaj nélküli fritőz, zseniális találmány!) 20-25 perc alatt ropogósra és aranybarnára sülnek, és csak minimális olaj szükséges hozzá. Egy kis petrezselyemmel még megbolondítottam, és amilyen egyszerű volt, olyan finom lett!

Jó étvágyat!

Borral főzve, borral tálalva

Ehhez a csirkés recepthez természetesen száraz fehérbort választottam. Most egy tokaji Patricius Sárgamuskotály nézett rám a polcról, így ő lett a kiválasztott a mai ebédhez. Kiválóan illett a csirkemellhez és a selymes, tejszínes szószhoz. (Hát még a főzéshez!)

Őszintén szólva, ez a szőlőfajta nem tartozik a kedvenceim közé, talán túlzottam is az édes tokaji borokra asszociálok róla. De kellemesen csalódtam, mert a gyümölcsös ízvilág nem tolakodó benne, egyensúlyban van az ásványossággal. Nem állítottak valótlant a címkén, valóban egy viszonylag könnyed bor, viszont van karaktere is, ami kiemeli az átlagos (és felejthető) társai közül.

Bor:Patricius Tokaji Sárgamuskotály (2019)
Ízvilág:Gyümölcsös-ásványos
Ítélet:***** Ajánlom és újra venném!