Elkészítési idő: | 60 perc |
Adagok száma: | 6 |
Nehézség: | közepes |
Ez a tejszínes csirkemell recept a “ronda és finom” kategóriát is gazdagíthatná, mert nem különösebben fotogén. Cserébe viszont elég egyszerű, semmi beszerezhetetlen hozzávaló, vagy bonyolult főzési eljárás. Igazából ez a “nincs itthon semmi, vegyünk egy csirkemellet és összedobok valamit” szintű kaja. Még a tárkony is opcionális, ha tényleg ennyire üres a konyha…
Hozzávalók a tejszínes csirkéhez:
- 1 kg csirkemell filé
- 2-3 dl tejszín (növényi, vagy sima főzőtejszín)
- 2-3 dl fehérbor
- 2 fej hagyma vagy 1 szál póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 dl alaplé (vagy víz)
- tárkony (max 1 tk)
- só, bors
- olívaolaj, vaj
- 1 ek zabpehely (vagy bármilyen) liszt
- víz
A tökéletes csirkemell elkészítése
Ezt a csirkemell sütési módszert anno egy külföldi receptes vlogon láttam, és azóta is mérhetetlenül hálás vagyok érte! Ha nem csak 10 percem van főzni, akkor mindig így készítem a csirkemellet.
A csirkemell filét szeletekre vágom (én csirkemell belsőt használtam, így az eleve csíkozva van és sokkal puhább is), és egyenletesre klopfolom, de csak módjával, azért ne legyen papírvékony.
Leitatom róluk a nedvességet, sózom, borsozom mindkét felüket, majd egymásra halmozva pihentetem őket. Nem kell félni a sótól, adjunk nekik bőséggel, mert bár nem szabad túlzásba vinni, de ez hozza ki az ízeket, plusz egy részét le is itatjuk majd. Ideális esetben 20 percig pihennek a hűtőben, lefedve, de ha csak 10 percet állnak a pulton az is sokat segít.
Ezután ismét leitatjuk papírtörlővel a só hatására kiszivárgott nedvességet, és mehetnek is a serpenyőbe forró (olíva) olajba. Ne spóroljunk az olajjal, sem a hőfokkal, nem kell maxra tenni, de a lényeg, hogy gyorsan kell átsütni a húsokat. 3-4 percet adjunk az egyik oldalnak, 2-3-at a másiknak.
Szedjünk ki egy mély tálba a csirkéket, fedjük le alufóliával, így 20 percig még szaunáznak és teljesen átsülnek.
A végeredmény pedig egy tökéletesen omlósz (bocsánat), natúr, de mégis ízes és szaftos csirkemell!
Tárkonyos szósz elkészítése
A hagymát/póréhagymát és fokhagymát felaprítjuk, kevés olajon és vajon megpirítjuk. Felöntjük a borral és az alaplével, mehet bele a só, bors és tárkony ízlés szerint.
Ha kihagynád a receptből lisztet, akkor tegyél bele több tejszínt és várj türelemmel, amíg besűrűsödik. Én kimerigettem és leszűrtem egy kicsit a forró léből, besűrítettem a liszttel, majd visszaöntöttem és beleborítottam a tejszínt. Most épp sima volt itthon, de gyakran használok főzéshez rizs-, zab- és kókusztejszínt.
10-15 perc alatt összefőzöm, közben ízesítgetem, beállítom a sűrűséget a kellő mennyiségű vízzel vagy borral… igazából itt már minden “gondolomformán” történik.
![](https://borralfozok.hu/wp-content/uploads/2021/03/Tarkonyos-csirkemell-1-scaled.jpg)
Rizzsel szervírozva is kiváló lett volna ez a szószos csirke, de én most mini újkrumplikat sütöttem mellé köret gyanánt. Air Fryerben (olaj nélküli fritőz, zseniális találmány!) 20-25 perc alatt ropogósra és aranybarnára sülnek, és csak minimális olaj szükséges hozzá. Egy kis petrezselyemmel még megbolondítottam, és amilyen egyszerű volt, olyan finom lett!
Jó étvágyat!
Borral főzve, borral tálalva
![](https://borralfozok.hu/wp-content/uploads/2021/03/Tejszines-tarkonyos-csirkemell-ptricius-tokaj-bor-4-668x1024.jpg)
Ehhez a csirkés recepthez természetesen száraz fehérbort választottam. Most egy tokaji Patricius Sárgamuskotály nézett rám a polcról, így ő lett a kiválasztott a mai ebédhez. Kiválóan illett a csirkemellhez és a selymes, tejszínes szószhoz. (Hát még a főzéshez!)
Őszintén szólva, ez a szőlőfajta nem tartozik a kedvenceim közé, talán túlzottam is az édes tokaji borokra asszociálok róla. De kellemesen csalódtam, mert a gyümölcsös ízvilág nem tolakodó benne, egyensúlyban van az ásványossággal. Nem állítottak valótlant a címkén, valóban egy viszonylag könnyed bor, viszont van karaktere is, ami kiemeli az átlagos (és felejthető) társai közül.
Bor: | Patricius Tokaji Sárgamuskotály (2019) |
Ízvilág: | Gyümölcsös-ásványos |
Ítélet: | ***** Ajánlom és újra venném! |