Ha elfogyott az alaplé

Csirke alaplé

Számtalanszor belefutok az alaplébe, mint receptek egyik fő összetevőjébe. Kiváltható ugyan vízzel is, de a végeredmény nem lesz ugyanaz. Ha nem szeretnéd ízfokozóval táplálni a tested és a családod, vannak lehetőségek a leveskockán túl is.

De mi is az az alaplé?

Az alaplé tulajdonképpen egy visszafogottan ízesített, kis lángon, hosszú ideig főzött, híg csontleves. Alap esetben szárnyasból készül, és sokkal szegényesebben, mint a vasárnapi húsleves. Minél több csont és bőr megy bele, annál jobb! Tápanyagokban rendkívül gazdag, a csontok és porcok miatt pedig kollagénben is bővelkedik. Úgymond minden szemetet bele lehet dobálni, zöldség maradékokat, csontot, inas részeket… Így elsőre nem hangzik finomnak, önmagában nem is kifejezetten az. A lényege, hogy a különböző ételekhez adva (mártások, rizottók, levesek) felerősíti és sokkal komplexebbé teszi az ízüket, és természetesen a benne lévő tápanyagok is jótékony hatásúak.

Létezik “fehér” alaplé, ahol a húsos csontokat és zöldségeket hideg vízben feltesszük főni, majd nagyon kis lángon hosszú órákig (5-10, vagy több) főni hagyjuk. A “barna” alaplé esetében pedig a csontokat sütőben (220-230 fokon) vagy serpenyőben előtte megkapatjuk, karamellizáljuk, és csak ezután mennek a kondérba. A fűszerezéssel óvatosan, kis só és bors elég bele, ugyanis később megboríthatja a receptet, ha nem számolunk az alaplé sótartalmával. Utána igazából elvan magában, tehát akár egész nap főzhetjük. Ezután érdemes átszűrni egy tiszta anyagdarabon, majd mehet a mélyhűtőbe. Kisebb adagokban szoktam fagyasztani, elvileg 2-3 hónapig kibírja az alaplé megromlás nélkül.

Természetesen több fajtája is létezik az alaplének, vegetáriánusok készíthetnek csak zöldségből, gazdagon, nagyon finom a marha alaplé is, bár karakteres íze miatt nem passzol minden ételhez. Halból (halcsontok, rákpáncél) is készítenek alaplevet, ezt természetesen hal ételekhez használják. Az éttermek többnyire borjúból főzik, melynek kicsit erősebb az íze, de még így sem túl domináns, így mindehez fel tudják használni.

Ha nincs kedved főzni: ALAPLÉ BÁR

A minap realizáltam, hogy kezdek kifutni az alapléből, és őszintén szólva lusta voltam ezzel is bíbelődni. Nem olyan rég fedeztem fel az Alaplé Bárt, mint újonnan nyitott levesező helyet, és megszállott szakácsok megmentőjét, mivel házhoz is szállítanak alapleveket. Hát én most jól kipróbáltam!

Nem olcsó, de végre elérhető! 1.790 Ft egy liter csirke alaplé, korrekt csomagolásban küldték, még cuki napocskát is kaptam a papírtáskára, 40 perc alatt megérkezett (Wolton rendelve). Az íze/illata engem visszaröpített gyerekkoromba a menzára, nem is tudom milyen zöldségnek (vagy a csontoknak?) van ilyen aromája. Mindenesetre van ereje, biztosan fel fogja dobni a következő ételt, ami készítek vele. A leveseik is izgalmasan hangzanak, legközelebb majd azokat is kipróbálom…

Kiemelt kép: https://www.freepik.com/home

CategoriesLeves