Elkészítési idő: | 40 perc |
Adagok száma: | 2 |
Nehézség: | könnyű |
Gyorskaja, amit bármikor ennék! Nyilván az ára miatt eseményszámba megy nálunk, és nem rákokkal van tele a fagyasztó, de 2 ezerből kijött 2 adag, és a pirítóssal több meló volt, mint a garnélával. Degeszre evésről nem beszélünk ennél a mennyiségnél, épp ezért készítettem hozzá “tömőanyagnak” egy francia hagymalevest is. Ráadásul mindkettőhöz tökéletesen passzol a fokhagymás, sajtos pirítós, így 2 legyet ütöttem 1 csapásra…
Hozzávalók a fokhagymás garnélarákhoz:
- kb 300 g garnéla (fagyasztott, hámozott)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl fehérbor
- 1 csokor petrezselyem (fagyasztott is tökéletes)
- olívaolaj, vaj
- só, bors
- egy kevés őrölt chili (opcionális)
Hozzávalók a sajtos pirítóshoz:
- 1 baguette vagy ciabata (vagy bármilyen kifli)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- reszelt sajt
A fokhagymás garnéla elkészítése
A képen látható fagyasztott “party garnéla” tálból készítettem, és noha adtak hozzá mártogatóst is (nekem annyira nem jött be), én inkább elkészítettem a saját, fokhagymás szószomat.
Vajat és olajat hevítettem serpenyőben, rádobáltam a rákocskákat még fagyott állapotukban, 1 óriás gerezd zúzott fokhagymát, egy csokor aprított petrezselymet, egy deci fehérbort, a fűszereket (só bors, chili), és max 10 percig sütögettem őket. Néha összetúrtam, de igazából ennyi. Ennél az ételnél pont az a lényeg, hogy nem érdemes túlzásba vinni a hőkezelést, mert összeugranak a garnélák és a végén rendelhetünk pizzát ebédre…
Ha nincs kedved a baguettel bajlódni, főzhetsz hozzá egy spagettit és a végén forgasd össze, hintsd meg reszelt parmezámmal és kész a villámgyors rákos tészta! Ha pirítóssal mártogatnád, akkor olvass tovább!
A sajtos pirítós elkészítése
A sajtos pirítóshoz a pékárut felszeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk a szeleteket. Készítünk egy fokhagymás olajat (olívaolajba zúzott vagy aprított fokhagymát teszünk), amivel megkenegetjük mindegyik tetejét. Utána mehetnek rájuk a sajtkupacok. Én cheddart használtam, de trappista is tökéletes. Betoljuk a 220 fokra felmelegített sütőbe (légkeveréses), úgy 10-15 percre, amíg szép pirosak nem lesznek.
A fokhagymás garnéla tálalása
A garnélákat mély tálkákba szedjük, és természetesen ráöntjük a fokhagymás szaftot is. Mehetnek mellé a ropogósra sült sajtos pirítósok, és indulhat a tunkolás! Ízlés szerint fogyasszunk mellé 1 pohárral a főzéshez megbontott, könnyű fehérborból.
Jó étvágyat mindenkinek!
Ma “Gyöngyi” segített a főzésben
Pontosabban Kiss Attila pincészetének “Gyöngyi” nevű gyöngyözőbora, egy 2020-as rizlingszilváni. Ezzel a fajtával sem kerültem eddig túl gyakran kapcsolatba, de úgy álltam hozzá, hogy 1 életem, 1 halálom, ezt a bort most kipróbálom.
Igazából az ár és a design vitt rá, hogy leemeljem a polcról, tetszett a letisztultsága és egyből megragadott az üde kék színe. Nem bántam meg. Már az első korty elrepített a nyárba, mintha egy fürt szőlőbe haraptam volna bele! Semmi zavaró utóíz, vagy túlzott savtartalom. Nem egy bonyolult bor, de aki szereti a tiszta, gyümölcsös jegyeket, egy minimális pezsgéssel, annak szívből ajánlom. Valószínűleg nyáron még népszerűbb lesz, fröccsben is nagyon el tudom képzelni, s ha nem lenne benne alkohol, szerintem még a gyerekek is eliszogatnák szőlőlé helyett… Újravevős lesz.
Bor: | Kiss Attila – GYÖNGYI fehér, gyöngyözőbor (2020) |
Ízvilág: | Friss, gyümölcsös |
Ítélet: | ***** Ajánlom és újra venném! |