Elkészítési idő: | 50 perc |
Adagok száma: | 4-5 |
Nehézség: | közepes |
A most következő bolognai ragus cannelloni receptet első vendégbloggeremnek, Mátray Noéminek köszönhetjük. Aki természetesen borral főzött! (Hiába, madarat tolláról…) Az elmúlt majd’ 2 évtized alatt szerencsére jelentős mértékben javult az ízlése, mind a tésztás ételeket, mind a borokat tekintve… 😀 Jöjjön tehát egy isteni, kraftos tésztás étel és a recept, az ő szájíze szerint, cenzúrázatlanul:
Egy kis háttérinfó a szerzőről
“3 gyerek anyukája vagyok, szeretem a laza, kalóriaszegény fogásokat, így ma este egy lájtos bolognai szósszal töltött cannellonit dobtam össze, előre gondolva a holnapi napra, amikor véletlenül pont mindenki itthon lesz!
Annak idején, egy röpke 15 éve is már szerettem az olasz kajákat, isteni kecsapos, kakaós tészták készültek albérletünk főzőfülkéjében, igen, ennek a főzős blognak a gazdájával, amit talán balatoni kékburgundival öblítettünk le.
A korábbi évek kísérletező kedvét ma már átírja a praktikum, így megnéztem mi van itthon. Volt darált hús, paradicsomszósz, hagymák mindig vannak (úton a bolognai felé), tej, vaj, liszt, szerencsendió, így gondoltam egy könnyed lasagnéra, de a bolti polcon jobban tetszett a nagy hengeres cannelloni, így azzal tértem haza. (Igen, csak tésztát és sajtot kellett vennem, 7000 körül megúsztam a vásárlást! … )
A bolognai ragus canelloni elkészítése
20:00-kor nekiálltam a bolognai szósznak a szokásos (gyors) módon. Hagymát dinszteltem olívaolajon a madeinitaly gyönyörű serpenyőmben, sóval, pici cukorral karamellizáltam, erre tettem a darált húst, miután átsült, paradicsompürében és sűrített paradicsomban főztem tovább a szószt. A végén reszeltem bele frissen pár gerezd fokhagymát, tettem bele oreganót és bazsalikomot.
Eközben a másik kezemmel elkészült a besamel mártás.
Vajat olvasztottam egy másik kedvenc lábasomban, arra tettem lisztet, összepirítottam őket, a tűzről levéve fokozatosan adagoltam hozzá a tejet, majd visszatettem a tűzre besűrüsödni.
Természetesen, egy pillanatra nem figyeltem és odakapott a %#@” besamel, de menthető volt!
A már elkészült besamelt mártást sóztam és frissen reszelt szerecsendióval ízesítettem.
Most jött a java! Betölteni a másfél cm átmérőjű csövekbe a tűzforró bolognai szószt, fel-fel fedezve, hogy néhány cső összetört a kiskorúak általi heves vizsgálgatásban, hogy mi lehet ez az új tészta? Egy nagy mázas kerámia tálba tettem a töltött tésztákat, leöntöttem a besamellel és jó sok sajtot reszeltem rá.
A sütőt nem melegítettem elő, mivel kettes voltam fizikából, így nem tudom, hogy az edényem bírja-e a 230 fokra forrósított sütőt, biztonság kedvéért hagytam, hogy a tál és a sütő együtt, közösen érjék el az üzemi hőfokot.
Fél órát sütöttem, ismét elfeledkeztem róla, de sikerült aranybarnán, 20:50-kor kivenni a holnapi ebédet a sütőből. Most éjjel 2-ig várhatok arra, hogy kihűljön, és a hűtőbe tehessem, de a lényeg, hogy holnap már nem kell főznöm!
Hozzávalók a bolognai ragus cannellonihoz
- 1 csomag Barilla Cannelloni
- 500 g darált hús
- paradicsompüré és sűrítmény
- hagymák és fűszerek
- olívaolaj
Hozzávalók a besamel mártáshoz
- 50 g vaj
- 6 dl tej
- nem tudom mennyi liszt
- gondolatnyi só
- 6-7 reszelésnyi szerencsendió
- sajt, amennyit bírsz
A tejtermékek mind laktózmentesek, ennyivel tekintettel vagyok a körülöttem élőkre.
A bor, amit felszívott a begyem a főzés közben, Gere Villány Filigrán volt, gyümölcsös, üde tavaszi vörösbor, csak sajnos keveset kaptam!”
Köszönjük szépen Noéminek az ötletet és a receptet!
Csábítóan néz ki! Szerencsére a sajtnak nem árt egy kis odakozmálás, sőt! Valahogy ez a fajta tészta eddig kimaradt az életemből, pedig ebben a témában nem vagyok kispályás… Szerintem eljött az idő, hogy bevállalós legyek, és kipróbáljam végre.
Jó étvágyat!
Kiemelt kép: https://www.freepik.com/home