Elkészítési idő: | 15 perc |
Adagok száma: | 4-5 |
Nehézség: | könnyű |
Nem állítom, hogy ez az eredeti görög saláta receptje, mert nincsnek hiteles forrásaim, de ebben a tudatban készítem jó ideje. És nekünk ízlik. Leginkább a fűszerezésben vannak eltérések, hol oregánó, hol bazsalikom, hol csak só kell az öntetbe. De szerintem ez amúgy is ízlés dolga. Nem vagyok nagy salátás, de ez a kedvenc összetevőimből áll (sajt és paradicsom forever!), ráadásul nagyon egyszerű, még én sem tudom elrontani.
Hozzávalók a görög salátához:
- 1 kígyóuborka
- 1 fej lilahagyma
- 200 g feta sajt
- 1 nagy marék koktélparadicsom
- 150-200 g fekete olívabogyó
Hozzávalók az öntethez:
- ½ citrom leve
- ½ dl olívaolaj
- 1 tk oregánó
- só
A görög saláta összetevőiről
Egy kis háttérinfó a feta sajtról. A feta egy sós vízben pácolt lágy, fehér sajt, melyet vagy juhtejből, vagy juh- és kecsketej keverékéből készítenek. A görögök 2002-ben levédették ezt a megnevezést, így csak a meghatározott összetételű tejtermékekből, Görögország bizonyos területein, és a hagyományos eljárással készült sajtot hívhatják fetának. De bártan használhatunk helyette ún. krémfehér sajtot is, bár kevésbé lesz karakteres az íze, de az is megfelelő erre a célra.
A fekete olajbogyóról is egy gondolat. Ha tehetitek, inkább a sápadtabb, kissé lilás színű fekete olívabogyót vegyétek le a polcról, ebben ugyanis kevesebb a stabilizátor és adalékanyag, és higgyétek el, még ha nem is magozott, sokkal nagyobb élmény lesz ezzel fogyasztani a görög salátát! A koromfekete színt többek között a vas-ll-glükonát okozza, aminek egy kissé furcsa mellékíze van. Próbáljátok ki egyszer a “mentes” verziót, rá fogtok kapni!
A görög saláta elkészítése
A hagymát és az uborkát meghámozzuk, és a paradicsommal, plusz a fetával együtt mindent apró kockákra vágunk. Az olajbogyót leszűrjük. Minden mehet bele egy nagy tálba, amiben lesz elég hely az összekeveréshez. (Ezt rendszerint elszúrom…)
Utána gyorsan összedobjuk az öntetet. Ez a kedvenc részem! Amikor a teljesen szétváló, híg citromlevet és az olajat emulgeáljuk (imádom ezt a szót! :D), egy kézi habverővel összekutyuljuk, míg opálos, viszonylag sűrű elegyet nem kapunk. Mehet bele a só (nem kell sok, mert a feta eleve tartalmaz), plusz az oregánó. Keverjük még egy kicsit, és borítsuk rá a salátára.
Szépen összeforgatjuk az egészet, és már mehet is a tányérokba. Nyáron köret, télen vacsora hummuszos pirítóssal, de party kajának is kiváló húsokkal, falatkákkal… Ha dúsítani akarom, néha beledarabolok egy kis jég- vagy szívsalátát, így egy fokkal diétásabb verziót kapunk.
Jó étvágyat!
Ehhez a fogáshoz most nem jár bor (bocsánat), a már megbontott vöröseket kicsit erősnek éreztem egy lightos salihoz… Ma nincs pia.