Egyszerű pizzatészta recept

Pizza és vörösbor
Elkészítési idő:30 perc + 1 óra kelesztés + 10 perc sütés
Adagok:4
Nehézség:könnyű
Sütés:maximum hőfok, alul-felül sütés + légkeverés

Igazi, ropogós pizza kemence nélkül? Tény, hogy sokkal kényelmesebb rendelni, de érdemes kipróbálni a házi készítésű pizzát is. Nem fogod megbánni! Valójában ez egy elég olcsó étel, de természetesen attól függ, milyen a feltétekkel pakoljuk meg a pizzatésztát. Party kajának is kiváló, vagy ha nincs ötleted, mi legyen a hétvégi ebéd, gyúrd be a tésztát előző nap, másnap pedig 10 perc alatt süsd készre! A fölösleges nyers tésztát pedig tedd el a mélyhűtőbe a következő alkalomra.

Pizzatészta hozzávalói (4 db)

  • 600 g liszt (00-ás)
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1-2 csipet cukor
  • 1 tk só
  • ½ dl olívaolaj
  • 3,5 dl langyos víz
  • 1 marék búza- vagy kukoricadara

Pizzaszósz hozzávalói

  • 400 g paradicsomkocka paradicsomlében (konzerv)
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
  • oregánó
  • só, bors

A pizza természetesen kemencében készítve az igazi. Azonban ennek hiányában sem kell lemondanotok a finom, ropogós házi pizzáról, hiszen sütőben sütve is meg lehet csinálni. Egy kis csalással pedig a kemence képességeivel is felruházhatjuk sütőnket!

Ez a csalás pedig a sütőkő! “…A sütőlap anyaga magas porozitású kerámia – samott. A tésztából feszabaduló párát felveszi, eltárolja, főleg a tészta alja felől – majd a kenyérsütés esetén a későbbi szakaszban, amikor arra szükség van, a párát visszaadja. A hő minden irányból egyenletesen érkezik – alulról is – az előmelegített kerámia felületnek köszönhetően. Mindezek eredményeképp a kenyér vagy pizza alja is egyenletesen megpirul, ropogós lesz, a tészta pedig jobban feljön…”

Fantasztikus találmány, és ha szerettek (kenyeret vagy pizzát) sütögetni, ajánlom kipróbálásra, ez eredmény valóban meggyőző. Egyébként itt tudjátok megvásárolni, és recepteket gyűjteni hozzá.

Pizzatészta elkészítése

1 dl vízben megetetjük és kicsit felfuttatjuk az élesztőt: langyos vízbe beletesszük a csipet cukrot, majd az instant élesztőt. Pár percig így hagyjuk.

Addig a keverőtálba mehet a többi hozzávaló: a lisztet a sóval vegyítjük, a közepébe egy kisebb lyukba pedig beleöntjük a (maradék= 2,5 dl) vizet, az olajat és a felfuttatott élesztős vizet. Ezután bekapcsoljuk a dagasztót, vagy ennek hiányában kézzel dagasztjuk, kb 10 percig, míg sima nem lesz.

És kész is pizzatészta! A kelesztéshez a tésztagombócot áttesszük egy enyhén kiolajozott tálba és lefedjük fóliával. Itt szükséges legalább 1 órát meleg helyen pihentetni. Figyeljünk rá, hogy ne kapjon huzatot és akár egy pokróccal be is bugyolálhatjuk. Ha nem most, hanem pár nap múlva sütnénk a pizzát, tegyük be a hűtőbe lefedve vagy lefóliázva. Ebben az esetben elegendő lesz majd a sütés előtt keleszteni. A pizzakészítés előtt pár órával vegyük ki a tésztát, és csináljuk végig az előzőleg leírt kelesztést és melengetést.

A sütő és a sütőkő előkészítése

A sütőt bekapcsoljuk maximumra (ez nálam 250 fok), alul-felül sütős, légkeveréses fokozaton, és egy fél órával-órával a pizza sütése előtt betesszük a követ, hogy jól át tudjon melegedni. (És sütés után pár óráig ne nagyon nyúljunk hozzá…)

Pizzaszósz elkészítése

Közben elkészítjük a pizzaszószt. A darabolt paradicsomot (konzerv) feltesszük főni egy lábasba, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belezúzzuk a fokhagymát és meghintjük oregánóval és/vagy bazsalikommal. Én kicsit össze szoktam turmixolni, hogy ne legyen annyira darabos, de ez ízlés dolga. Egy picit hagyom sűrűsödni, de kb 10 percig elegendő főzni.

Leellenőrizzük a pizzatésztát, és ha legalább a duplájára dagadt, kivesszük a nyújtódeszkára és 4 egyenlő darabra vágjuk. Egy gombócot kint hagyunk, a többit addig félretesszük. Fóliákba betekerhetjük őket, hogy ne száradjanak ki.

A búza- vagy kukoricadarával meghintjük a deszkát, és fél cm-nél vékonyabbra nyújtjuk a pizzatésztát. Átemeljük a sütőlapátra helyezett sütőpapírra, és ízlés szerint telepakoljuk minden földi jóval. Most pármai sonkás és szalámis készült, de (konzerv) tonhallal, lilahagymával és olívabogyóval is isteni! Mehet rá a pizza mozzarella, vagy bármilyen sajt, a végén pedig érdemes meglocsolni egy kis fokhagymás olívaolajjal.

A pizzatésztát a lapátról a sütőkőre húzzuk sütőpapírral együtt, és kb 10-12 percig sütjük, attól függően, mennyire akarjuk megpirítani a pizzát.

Mi most kipróbáltuk a sima pizzakenyeret is, kis sóval és fokhagymás olajjal, de valószínűleg sokáig sütöttük, túlzottan ropogós lett. Tehát feltét nélkül csökkentsük a sütési időt pár perccel.

Sonkás rukkolás pizza

Szervírozzuk rukkolával, paradicsommal, vagy bármilyen más, friss zöldséggel. Fogyasztás előtt még önthetünk rá a fokhagymás olajból, nagyon megy hozzá! És természetesen, kínálhatunk mellé egy jó pohár fehér- vagy vörösbort. Mi most a vörösre szavaztunk (azt nem kellett behűteni…)

Boun Appetito!

Malbec – Argentína

Tudom, olasz bort illett volna fogyasztani ehhez az ételhez… Most sajnos nem volt. De ígérem, bepótolom. Ehelyett egy remek argentin vörösbort sikerült szereznem, amelyet már több alkalommal is megvásároltam, és régebben is jól szerepelt. A Tesco Finest termékek alapvetően kitűnő minőségűek, ezért is mertem anno bátran megkóstolni. Nem okozott csalódást! Érezni rajta a rengeteg napsütést, amit kapott a szőlő, és aminek köszönhetően elkészülhetett ez az érett, fűszeres, aszalt gyümölcsös, testes vörösbor. Szerintük szedres és szilvás, szerintem aszalt meggyes. Igazából mindegy, milyen gyümölcsöt érzünk bele, a lényeg, hogy finom! Testes, de nem túl savas, selymes vörösbor, ami szinte itatja magát. Szerintem, ha újra arra járok, valamikor be fog kerülni ő is a kosárba…

Bor: Malbec (Tesco Finest Selection)
Bodegas y Vinedos Catena (2019) 13,5% V/V
Ízvilág: Fűszeres, aszalt meggyes
Ítélet: ***** Ár-érték arányban is kiváló, minőségi bor