Zabkeksz tányéron, magvakkal
Elkészítési idő:10 perc + 20 perc pihentetés
Mennyiség:40 db
Nehézség:könnyű
Sütés:2*15 perc 180 fok (légkeveréses)

Régi, jól bevált reggelizős kekszem, a napi kávézási rituálé elmaradhatatlan tartozéka. Hűtőben egy hétig bőven eláll, ízlés szerint feldobható friss, vagy aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, kakaóporral… amit épp találsz a konyhaszekrény mélyén. Édesítővel és reszelt almával diétás és szuper egészséges! Dupla adaggal süss te is, mert gyorsan fogy!

Zabpelyhes keksz hozzávalói (dupla adag)

Hozzávalók a száraz részhez

  • 300 g zabpehely
  • 200 g zabpehelyliszt
  • 4-6 ek cukor (én kókuszvirág cukrot szoktam használni)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk gyömbérpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só

Hozzávalók a nedves részhez

  • 200 g olvasztott vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • gyümölcsök (opcionális)

Szeretem a sütiket és kekszeket, de többnyire lusta vagyok bíbelődni velük. Ez a zabpelyhes keksz azon kevés édességek egyike, amiknek hajlandó vagyok nekiállni, és amit szerényen csak “A kekszem”nek szoktam nevezni. Egy diétás receptet turbóztam fel anno. Mivel ennek a gyömbéres keksznek az összerakása nem túl bonyolult, és napi szintén igénylek valami kis édes rágcsát a kávé mellé, ezért viszonylag gyakran elkészítem. Dupla adaggal persze…

Zabpelyhes keksz elkészítése

A száraz és nedves részhez kimérjük a hozzávalókat, majd 2 tálban, külön-külön összekeverjük őket. A cukrot helyettesíthetjük eritrittel, vagy bármilyen más édesítőszerrel. Adhatunk hozzá apróbb aszalt gyümölcsöket, amit ha előzőleg beáztatunk és leszűrünk, sokkal puhább lesz, s így valamennyi plusz cukortól is megszabadulunk. Reszelt almával is isteni, lehet próbálkozni csoki darabokkal, kakaóporral, mandulával… nyugodtan bontakozzatok ki! Néha mandarin, lime, vagy narancslevet is facsarok bele, ami van otthon, a lényeg, hogy savanykás legyen.

Öntsük a beízesített szárazanyaghoz a kézi habverővel összekutyult nedves összetevőket, keverjük el jó alaposan, nem baj, ha beleáll a kanál, mert egy puha, de gyúrható masszát kell kapnunk. Ha túzottan sűrű, mehet bele még 1 kis citromlé, ha pedig nagyon vizes, zabpehellyel vagy zabliszttel fogassuk össze. Ezt majd kitapasztaljátok, de nem jó, ha szétfolyik és a fele rátapad a kezünkre formázás közben.

Ezután hűtőben 20-25 percig pihentetjük, hogy kicsit megkeményedjen a vaj, és kezelhető legyen a tészta. Közben egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (alul-fölül sütős, légkeveréses) és kezdhetjük formázni a zabkekszeket. Diónyi mennyiséget gombóccá gyúrunk, majd a sütőpapírra tesszük és kilapítgatjuk. Hagyjunk helyet a kekszek között, mert sütés közben kicsit elfolynak és megdagadnak. Kb 20 darabot tudunk felsorakoztatni egy tepsire, tehát 2 körben fognak elkészülni.

Mehetnek be a zabkekszek a forró sütőbe, kb 15 percig sütjük őket, és miután kiszedtük, nagyon óvatosan lapátoljuk át őket hűlni egy deszkára/tálcára. Irtó törékenyek, szóval kézzel ne próbálkozzunk. Forrón nem ajánlott se pakolgatni, se kóstolni őket, mert szétporladnak.

Kis pihenés után mehetnek a hűtőbe, lezárható dobozokban. Hidegen érdemes fogyasztani a zabfalatokat, amikor a vajtól megkeményednek és összeállnak. Ajánlom kávé mellé, vendégvárónak, teasüteménynek, egészséges nasinak…

Jó étvágyat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.