Húsvéti foszlós kalács
Elkészítési idő:25 perc + 2*40 perc kelesztés
Mennyiség:1 kalács (800 g)
Nehézség:közepes
Sütés:40 perc 170 fok (légkeveréses)

Ha húsvét, akkor kalács! És persze minden, mi szem szájnak ingere, hogy 4 napig folyamatosan tömhessük a hasunkat, és cukorsokkos állapotban heverészhessünk a TV előtt, buta filmeket és sorozatokat nézve. Esetleg csoki és tojás keresgélés az udvaron… sajnos a covid miatt most a locsolkodás többnyire kimarad az életünkből. (Yessss!) Helyette inkább süssetek velem kalácsot!

Húsvéti kalács hozzávalói

  • 500 g liszt
  • 1 tasak instant élesztő
  • 2 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 100 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tk só
  • 1 tojás + 0,5 dl tej a kenéshez

Húsvéti kalács elkészítése

1 dl tejbe elkeverünk 1 kiskanálnyi cukrot. Beletesszük és felfuttatjuk az instant élesztőt. 5-10 percig így hagyjuk.

Addig mehetnek a száraz hozzávalók a keverőtálba. A puha vajat belemorzsoljuk a lisztbe. Bekapcsoljuk a dagasztót és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a többi (nedves) hozzávalót is, és addig dagasztjuk a mixet, míg egybe nem áll az egész.

Kalács hozzávalók
Kalács dagasztás

Egy tálban félretesszük a begyúrt kalácsot, konyharuhával letakarjuk (ha hűvös van, akkor egy pokrócot is dobhatunk rá) és meleg helyre tesszük. Minimum 40 percet kelesztjük a tésztát, de egy órát is nyugodtan hagyhatjuk dagadni.

Utána kialakítjuk a hurkákat a fonáshoz. Alkalmazhatunk 4-es vagy 6-os fonást is. Ez négyessel készült, de fotókkal nem dokumentáltam (google a barátod…). Utána tehetitek sütőformába is akár (őzgerinc). Tölthettek a hurkákba csokit, kakaót, szilvalekvárt, vagy épp szórhattok a tésztába aszalt gyümölcsöket. A fantáziátokra van bízva.

Fonott kalács

Bekenjük a fonott kalács tetejét a tej+tojás keverékkel, lefedjünk fóliával, letakarjuk konyharuhával és ismét kelesztjük a kalácsot minimum 40 percig. Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra (légkeveréses), és ha megkelt a tészta ismét megkenegetjük a tetejét és betesszük a sütőbe. Kb 30-40 percig sütjük.

Húsvét alkalmából készítettem egy adag skót tojást is, melynek kiváló kísérője volt ez az isteni, omlós, foszlós (friss és meleg!) kalács.

Jó étvágyat!

A húsvéti fonott kalács készítése közben egy könnyed, gyümölcsös fehérbor, a Gere & Schubert Irsai Olivér volt segítségemre védőital gyanánt, melyről bővebben itt olvashattok.