Elkészítési idő: | 25 perc + 2*40 perc kelesztés |
Mennyiség: | 1 kalács (800 g) |
Nehézség: | közepes |
Sütés: | 40 perc 170 fok (légkeveréses) |
Ha húsvét, akkor kalács! És persze minden, mi szem szájnak ingere, hogy 4 napig folyamatosan tömhessük a hasunkat, és cukorsokkos állapotban heverészhessünk a TV előtt, buta filmeket és sorozatokat nézve. Esetleg csoki és tojás keresgélés az udvaron… sajnos a covid miatt most a locsolkodás többnyire kimarad az életünkből. (Yessss!) Helyette inkább süssetek velem kalácsot!
Húsvéti kalács hozzávalói
- 500 g liszt
- 1 tasak instant élesztő
- 2 dl tej
- 12 dkg vaj
- 100 g cukor
- 1 tojás
- 1 tk só
- 1 tojás + 0,5 dl tej a kenéshez
Húsvéti kalács elkészítése
1 dl tejbe elkeverünk 1 kiskanálnyi cukrot. Beletesszük és felfuttatjuk az instant élesztőt. 5-10 percig így hagyjuk.
Addig mehetnek a száraz hozzávalók a keverőtálba. A puha vajat belemorzsoljuk a lisztbe. Bekapcsoljuk a dagasztót és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a többi (nedves) hozzávalót is, és addig dagasztjuk a mixet, míg egybe nem áll az egész.
Egy tálban félretesszük a begyúrt kalácsot, konyharuhával letakarjuk (ha hűvös van, akkor egy pokrócot is dobhatunk rá) és meleg helyre tesszük. Minimum 40 percet kelesztjük a tésztát, de egy órát is nyugodtan hagyhatjuk dagadni.
Utána kialakítjuk a hurkákat a fonáshoz. Alkalmazhatunk 4-es vagy 6-os fonást is. Ez négyessel készült, de fotókkal nem dokumentáltam (google a barátod…). Utána tehetitek sütőformába is akár (őzgerinc). Tölthettek a hurkákba csokit, kakaót, szilvalekvárt, vagy épp szórhattok a tésztába aszalt gyümölcsöket. A fantáziátokra van bízva.
Bekenjük a fonott kalács tetejét a tej+tojás keverékkel, lefedjünk fóliával, letakarjuk konyharuhával és ismét kelesztjük a kalácsot minimum 40 percig. Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra (légkeveréses), és ha megkelt a tészta ismét megkenegetjük a tetejét és betesszük a sütőbe. Kb 30-40 percig sütjük.
Húsvét alkalmából készítettem egy adag skót tojást is, melynek kiváló kísérője volt ez az isteni, omlós, foszlós (friss és meleg!) kalács.
Jó étvágyat!
A húsvéti fonott kalács készítése közben egy könnyed, gyümölcsös fehérbor, a Gere & Schubert Irsai Olivér volt segítségemre védőital gyanánt, melyről bővebben itt olvashattok.