Elkészítési idő: | 10 perc + 20 perc pihentetés |
Mennyiség: | 40 db |
Nehézség: | könnyű |
Sütés: | 2*15 perc 180 fok (légkeveréses) |
Régi, jól bevált reggelizős kekszem, a napi kávézási rituálé elmaradhatatlan tartozéka. Hűtőben egy hétig bőven eláll, ízlés szerint feldobható friss, vagy aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, kakaóporral… amit épp találsz a konyhaszekrény mélyén. Édesítővel és reszelt almával diétás és szuper egészséges! Dupla adaggal süss te is, mert gyorsan fogy!
Zabpelyhes keksz hozzávalói (dupla adag)
Hozzávalók a száraz részhez
- 300 g zabpehely
- 200 g zabpehelyliszt
- 4-6 ek cukor (én kókuszvirág cukrot szoktam használni)
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk gyömbérpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
Hozzávalók a nedves részhez
- 200 g olvasztott vaj
- 2 tojássárgája
- 1 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- gyümölcsök (opcionális)
Szeretem a sütiket és kekszeket, de többnyire lusta vagyok bíbelődni velük. Ez a zabpelyhes keksz azon kevés édességek egyike, amiknek hajlandó vagyok nekiállni, és amit szerényen csak “A kekszem”nek szoktam nevezni. Egy diétás receptet turbóztam fel anno. Mivel ennek a gyömbéres keksznek az összerakása nem túl bonyolult, és napi szintén igénylek valami kis édes rágcsát a kávé mellé, ezért viszonylag gyakran elkészítem. Dupla adaggal persze…
Zabpelyhes keksz elkészítése
A száraz és nedves részhez kimérjük a hozzávalókat, majd 2 tálban, külön-külön összekeverjük őket. A cukrot helyettesíthetjük eritrittel, vagy bármilyen más édesítőszerrel. Adhatunk hozzá apróbb aszalt gyümölcsöket, amit ha előzőleg beáztatunk és leszűrünk, sokkal puhább lesz, s így valamennyi plusz cukortól is megszabadulunk. Reszelt almával is isteni, lehet próbálkozni csoki darabokkal, kakaóporral, mandulával… nyugodtan bontakozzatok ki! Néha mandarin, lime, vagy narancslevet is facsarok bele, ami van otthon, a lényeg, hogy savanykás legyen.
Öntsük a beízesített szárazanyaghoz a kézi habverővel összekutyult nedves összetevőket, keverjük el jó alaposan, nem baj, ha beleáll a kanál, mert egy puha, de gyúrható masszát kell kapnunk. Ha túzottan sűrű, mehet bele még 1 kis citromlé, ha pedig nagyon vizes, zabpehellyel vagy zabliszttel fogassuk össze. Ezt majd kitapasztaljátok, de nem jó, ha szétfolyik és a fele rátapad a kezünkre formázás közben.
Ezután hűtőben 20-25 percig pihentetjük, hogy kicsit megkeményedjen a vaj, és kezelhető legyen a tészta. Közben egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (alul-fölül sütős, légkeveréses) és kezdhetjük formázni a zabkekszeket. Diónyi mennyiséget gombóccá gyúrunk, majd a sütőpapírra tesszük és kilapítgatjuk. Hagyjunk helyet a kekszek között, mert sütés közben kicsit elfolynak és megdagadnak. Kb 20 darabot tudunk felsorakoztatni egy tepsire, tehát 2 körben fognak elkészülni.
Mehetnek be a zabkekszek a forró sütőbe, kb 15 percig sütjük őket, és miután kiszedtük, nagyon óvatosan lapátoljuk át őket hűlni egy deszkára/tálcára. Irtó törékenyek, szóval kézzel ne próbálkozzunk. Forrón nem ajánlott se pakolgatni, se kóstolni őket, mert szétporladnak.
Kis pihenés után mehetnek a hűtőbe, lezárható dobozokban. Hidegen érdemes fogyasztani a zabfalatokat, amikor a vajtól megkeményednek és összeállnak. Ajánlom kávé mellé, vendégvárónak, teasüteménynek, egészséges nasinak…
Jó étvágyat!